To także najlepszy czas na poszerzenie swoich kulinarnych doświadczeń o nowe, niezwykłe smaki.

W autorskim przewodniku Magdy Gessler znajdziemy miejsca, w których serwuje się najlepszą dziczyznę, egzotyczną rybę barramundi, ale też tradycyjne polskie smaki jak np. schabowy z kością smażony na smalcu.

Wybór 101 restauracji i hoteli jest efektem kilkuletnich podróży autorki po Polsce, w trakcie których poznała ludzi tworzących z pasją nietuzinkowe miejsca. Magda Gessler w przewodniku dzieli się swoimi doświadczeniami z tych miejsc, prezentując najlepsze cechy i specjalności każdego lokalu. Przewodnik doskonale sprawdzi się do zaplanowania nie tylko krótkiego weekendowego wyjazdu, ale również dłuższego urlopu w Polsce.

”Zadziwiające jak bardzo nieodkrytym krajem jest Polska. Nie mam na myśli zagranicznych turystów, którzy przyjeżdżają do nas po raz pierwszy, tylko nas samych, głodnych podróżników, zagubionych w gąszczu globalistycznych jadłodajni. Nikt nam dotąd nie powiedział, że wystarczy zboczyć z utartego szlaku, żeby odnaleźć miejsca magiczne i nieprawdopodobnie smaczne” – mówi Magda Gessler.

Foto: Auto Świat
Przewodnik Magdy Gessler

W przewodniku Polska podzielona jest na sześć regionów, z których każdy charakteryzuje się innym rodzajem kuchni. Wszystkie zaprezentowane miejsca łączy dbałość o jakość produktu, niezwykli właściciele i bardzo oryginalne wnętrza. Niektóre restauracje, bary czy hotele szczególnie ciepło zapisały się w pamięci Magdy Gessler, dlatego też postanowiła uhonorować je swoim znakiem jakości - „Poziomkami Magdy Gessler”.

Wraz z przewodnikiem przygotowana zostanie także interaktywna aplikacja mobilna na smartfony i tablety. Aplikacja będzie rozszerzeniem przewodnika, posiadającym dodatkowe funkcje takie jak wyszukiwarka restauracji i hoteli, interaktywna mapa z funkcją nawigacji oraz pakiet społecznościowy, umożliwiający komentowanie do wybranych przez Magdę Gessler lokalizacji. Przewodnik w formie aplikacji będzie dostępny w sklepach App Store, Google Play i Windows Phone Store.

Z autorką o jej najnowszej książce będzie można porozmawiać podczas spotkań z czytelnikami, które odbędą się:

- 15 lipca 2014 o godz. 19:00 w salonie Empik Junior w Warszawie (ul. Marszałkowska 116/122)

- 18 lipca 2014 o godz. 18:00 w salonie Empik w Bonarka City Center w Krakowie (ul. Kamieńskiego 11)

- 19 lipca 2014 o godz. 16:00 w salonie Empik w CH Renoma we Wrocławiu (ul. Świdnicka 40)

Książka „101 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce” została wydana pod patronatem „Newsweek Polska” przez Ringier Axel Springer Polska i będzie do kupienia od 11 lipca br. w dobrych księgarniach i salonach prasowych w cenie 29,90 zł.