W spisie restauracji pojawiło się 135 nowych pozycji (80 w Nowym Jorku i 55 w San Francisco). W sumie przewodniki opisują ponad 1000 lokali. Przewodniki będą kosztowały 14,5 euro, czyli około 50 złotych. Przewodniki będą dostępne w języku angielskim.

- Przewodniki są przeznaczone dla osób, które często podróżują służbowo oraz dla turystów odwiedzających największe miasta świata – powiedziała Ewa Konopka, rzecznik prasowy Michelin Polska. Dzięki przewodnikom nie tylko wiedza gdzie zjeść lub przenocować, ale równie dokąd można zaprosić klienta.

Opis polskich restauracji znajduje sie w przewodniku „Main Cities of Europe 2008”, którego najnowsza edycja ukazała sie w marcu bieżącego roku. Lokale warszawskie pojawiły sie już w edycji z 1997 roku, a krakowskie w najnowszej – z 2008 r.

Dzięki surowym kryteriom oceny przewodniki Michelin stały siś międzynarodowym wyznacznikiem wyśmienitej kuchni. Wybór lokali prowadzony jest przez anonimowych, całkowicie niezależnych inspektorów Michelin, którzy w ten sam sposób oceniają restauracje na całym świecie. Zachowują się jak zwykli klienci, a gdy dla uzupełnienia oceny niezbędna jest np. szczegółowa inspekcja wyposażenia hotelu, inspektorzy najpierw dokonują anonimowej kontroli, opłacają swój rachunek, a dopiero później mogą poprosić dyrekcje o zgodę na szczegółowe sprawdzenie wyposażnia.

Na całym świecie stosowane są te same kryteria ocen restauracji: jakość oferowanych dan, smak, sposób podania, styl kuchni, stosunek jakości do ceny oraz stały poziom lokalu.

Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobra restauracje w swojej kategorii. Dwie gwiazdki oznaczają rewelacyjną kuchnię, wartą odwiedzenia.Trzy gwiazdki oznaczają wyjatkową kuchnię, wartą specjalnej podróży.

Prezentacja każego hotelu i restauracji w Czerwonych Przewodnikach Michelin zawiera opis atmosfery wnętrza, dekoracji, doświadczenia szefa kuchni, itp.

Mimo tego, że przewodniki Michelin są znane na całym świecie dzieki pozycjom oznaczonymi gwiazdkami, restauracje te stanowią jedynie 1 proc. wszystkich opisanych w przewodnikach. Inspektorzy Michelin najczęściej doceniają małe lokale oferujące wysokiej jakości kuchnię za niewygórowana cenę. Warto pamiętać, że już samo pojawienie sie restauracji w przewodniku świadczy o wysokiej jakości lokalu, gdy wymieniane są w nim tylko najlepsze miejsca z każdego przedziału cenowego.

Oprócz restauracji nagrodzonych gwiazdkami, przewodniki Michelin przyznają wyróżnienie Bib Gourmand. Jest to kategoria oznaczająca lokal na wysokim poziomie kulinarnym, z daniami za niewygórowana cenę.

Pozycje nagrodzone Bib Gourmand oznaczone sa w przewodniku symbolem ludzika Michelin – Bibendum.

W Polsce jedyna restauracja, która otrzymała znak Bib Gourmand jest warszawski Absynt.

Oddzielną kategorię stanowią restauracje, w których można zjeść posiłek za 25 dolarów lub mniej (dwa dania i lampka wina lub deser). Pozycje te zostały oznaczone symbolem monety.

Przewodniki Michelin obecne są w Ameryce Północnej od 2005 roku. Do tej pory wydano 4 przewodniki: „New York City” (czwarta edycja), „San Francisco, Bay Area and Wine Country” (trzecia edycja), „Los Angeles 2009” (druga edycja) oraz „Las Vegas 2009”.

W Europie, Czerwony Przewodnik Michelin obejmuje 21 pozycji, a w tym angielskojęzyczne wydanie przewodnika Francja oraz Pary.

Azjatyckie wydania przewodników to Tokio (pierwsza edycja została wydana pod koniec ubiegłego roku).

W grudniu ukaże się również po raz pierwszy Czerwony Przewodnik Michelin Hong Kong i Makao.

Pierwszy przewodnik Michelin ukazał się w 1900 r. Od 1920 roku, przewodniki\ Michelin oferują podróżujacym wartościowe recenzje restauracji i hoteli na całym świecie. Teraz 26 przewodników obecnych w 22 krajach na trzech kontynentach, prezentuje 45000 adresów lokali w kadej kategorii cenowej.