Według niektórych historyków sztuki prawdziwym sercem regionu jest stolica Toskanii – Florencja, gdzie znajduje się najsłynniejszy posąg świata – Dawid Michała Anioła. Inni uważają, że najważniejszym miejscem regionu jest miasteczko San Gimignano, nazywane też „Manhattanem średniowiecza”, które słynie z domów z oryginalnymi czworokątnymi wieżami.

Nikt nie ma natomiast wątpliwości, że w Toskanii rozkwitała przed wiekami europejska kultura, która podziwiana jest dzisiaj przez turystów z całego świata.

Florencja, Lukka, Piza, San Gimiliano oraz Siena to miejsca oznaczone w Zielonym Przewodniku najwyższym wyróżnieniem turystycznym – trzema gwiazdkami. Jednak stanowią one tylko przedsmak wszystkich polecanych atrakcji.

Autorzy wymieniają także warte odwiedzenia miejsca poza utartymi szlakami turystycznymi, takie jak opactwo na Monte Oliveto Maggiore i średniowieczne miasteczko Massa Marittima. W przewodniku znajdziemy także najlepsze kurorty nadmorskie (plaże piaszczyste, kamieniste oraz wyspy) oraz uzdrowiska, których jest w Toskanii najwięcej spośród wszystkich włoskich regionów.

Ponadto w tym roku Florencja po raz pierwszy pojawiła się w Czerwonym Przewodniku Michelin Main Cities of Europe 2009, opisującym najlepsze lokale gastronomiczne na świecie. Restauracja Enoteca Pinchiori została wyróżniona trzema gwiazdkami, co świadczy o prawdziwym kunszcie kucharzy.

- Trzy gwiazdki w Czerwonych Przewodnikach Michelin oznaczają „kuchnię wartą podróży”, a to samo oznaczenie w Zielonych Przewodnikach – zabytki, które należy „koniecznie zobaczyć”. Nieocenione bogactwo kulturowe regionu oraz tegoroczny sukces florenckiej kuchni – powinny być dla Polaków wystarczającymi argumentami by odwiedzić ten rejon Włoch – mówi Ewa Konopka, rzecznik prasowy Michelin Polska.

Dzięki łagodnemu klimatowi sezon turystyczny w Toskanii trwa prawie cały rok. Autorzy doradzają czytelnikom najkorzystniejszy przebieg podróży w zależności od ilości dostępnego czasu. Wczesną wiosną najlepiej wybrać się na wieś, sprzyjającą aktywnemu wypoczynkowi i agroturystyce.

Latem w miasteczkach w całej Toskanii odbywają się tradycyjne festiwale i koncerty na świeżym powietrzu. Smakosze, a szczególnie miłośnicy wina i trufli powinni odwiedzić Toskanię pod koniec lata; to właśnie wtedy najlepiej poświęcić się degustacji regionalnych produktów. Natomiast łagodna zima pozwoli polskim turystom odetchnąć od mrozów, a w miejscowych muzeach i hotelach skorzystać ze zniżek.Przewodnik po Toskanii jest dostępny w salonach EMPIK na terenie całego kraju, na trzech polskich lotniskach (w Warszawie, Krakowie i Katowicach) oraz w sprzedaży wysyłkowej Wydawnictwa Bezdroża.

Dotychczas na rynek trafiły Zielone Przewodniki z serii Udany Weekend po Pradze, Paryżu, Barcelonie, Londynie, Rzymie i Dublinie oraz Zielone Przewodniki opisujące państwa – Włochy, Francję, Chorwację oraz Wielką Brytanię.

Przewodnik po Toskanii w liczbach:351 stron81 obiektów wyróżnionych gwiazdkami142 zdjęcia i grafiki23 mapy i plany239 mm wysokości116 mm szerokości15 mm grubości39,90 zł cena przewodnika.