Uwaga! Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych.

Jeśli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Aby zobaczyć artykuł, potwierdź swój wiek

ANULUJ
Auto Świat Porady Które piwo bezalkoholowe jest najlepsze? Przetestowałem "piwa dla kierowców"

Które piwo bezalkoholowe jest najlepsze? Przetestowałem "piwa dla kierowców"

Czy piwo bezalkoholowe to nadal piwo? Jak się je produkuje i czy rzeczywiście można bez obaw po wypiciu takiego piwa usiąść za kierownicę auta? Przetestowałem kilkanaście popularnych piw bezalkoholowych, sprawdziłem ich parametry i już wiem, które mogę z czystym sumieniem polecić.

Test piw bezalkoholowych
Auto Świat / Piotr Szypulski
Test piw bezalkoholowych
  • Polska plasuje się w czołówce europejskich producentów piw bezalkoholowych
  • Pierwszym polskim piwem bezalkoholowym było słodkie Karmi, czyli napój, za którym prawdziwi piwosze raczej nie przepadają
  • Sprzedaż piw bezalkoholowych z roku na rok jest coraz większa, a popyt na mocne piwa spada
  • Piwa bezalkoholowe wytwarzane są z tych samych składników co piwa zawierające alkohol
  • Niemal wszystkie polskie średnie i duże browary oferują piwa bezalkoholowe
  • "Zerówka" to zdrowsza alternatywa dla słodzonych napoi gazowanych – mają mniej kalorii, a często więcej witamin i minerałów
  • Niekiedy po wypiciu piwa bezalkoholowego alkomat może wykryć alkohol – tłumaczymy, kiedy i dlaczego może się tak zdarzyć

Piwa bezalkoholowe to kontrowersyjny temat. Z jednej strony od kilku lat biją rekordy popularności, ale z drugiej strony, mają też zagorzałych przeciwników. Dla niektórych to tylko marna namiastka "prawdziwego" piwa, inni uważają je za niebezpieczny podstęp ze strony producentów alkoholi, niewinnie wyglądający sposób na to, żeby krok po kroku wpędzać ludzi w uzależnienie od alkoholu. Są też i tacy, którzy sądzą, że jeśli coś nie ma w sobie alkoholu, to piwem nie jest i kropka! Jak jest naprawdę?

Piwa bezalkoholowe pojawiły się na polskim rynku na przełomie lat 80 i 90., wtedy zaczęło do nas trafiać m.in. piwo bezalkoholowe Bavaria. Jednym z pierwszych polskich piw bezalkoholowych było sprzedawane do dziś słodkie Karmi, czyli napój, od którego miłośnicy "jasnego, pełnego, z pianką" raczej stronią. Nie oszukujmy się, jeśli ktoś dawno temu spróbował piwa bezalkoholowego, a później nie miał okazji lub nie chciał tego doświadczenia powtórzyć, ten może mieć o tym napoju jak najgorsze zdanie. Te wczesne piwa bezalkoholowe od tych dzisiejszych różniły się diametralnie, bo też produkowano je według zupełnie innych, bardzo niedoskonałych technologii. Poza złocistym kolorem i pianą, z "normalnym" piwem w kwestii innych walorów miały niewiele wspólnego.

Jak się robi piwa bezalkoholowe?

Rozwiejmy wszelkie wątpliwości – piwo bezalkoholowe to nadal piwo. Oba te napoje wytwarzane są z tych samych podstawowych składników: z wody, słodu, drożdży i chmielu. Większość procesu produkcyjnego jest w obu przypadkach identyczna. Jest kilka głównych metod produkcji piwa bezalkoholowego. Dawniej stosowano przede wszystkim metodę polegającą na przerywaniu fermentacji w momencie, kiedy drożdże zaczynały przekształcać cukry w alkohol. To oczywiście miało wpływ nie tylko na zawartość alkoholu, ale też i na smak – z nieprzerobionych przez drożdże cukrów i pozostałości drożdży brał się ciężki, chlebowy, słodkawy posmak. Druga metoda to stosowanie specjalnych drożdży, które w ograniczonym stopniu produkują alkohol, a trzeci sposób to usunięcie alkoholu z uwarzonego już piwa. Są na to różne sposoby – od odparowania, przez destylację próżniową (odparowanie w niskiej temperaturze – w próżni temperatura wrzenia płynu spada, więc piwa nie trzeba "gotować", jak przy klasycznej destylacji), aż po filtrowanie przez specjalne membrany, czyli metodę, która najmniej ingeruje w smak finalnego produktu.

Barwa, smak, wysycenie, jakość piany – piwa bezalkoholowe różnią się między sobą i to bardzo!
Barwa, smak, wysycenie, jakość piany – piwa bezalkoholowe różnią się między sobą i to bardzo!Żródło: Auto Świat / Piotr Szypulski

Browary pilnie strzegą szczegółów technologii i receptur – nie każdy robi to tak samo. Z opakowania piwa nie dowiemy się, jakiej metody "odalkoholizowania" użył producent.

Milion piw dziennie! Tyle piwa bezalkoholowego sprzedaje się w Polsce

Jeżeli wyznawcy teorii spiskowych mają rację i wprowadzenie na masową skalę piw bezalkoholowych, było planem mającym przyciągnąć setki tysięcy nowych konsumentów do kupowania klasycznych alkoholi, to… ten plan zupełnie nie wypalił. Prawdziwy boom na piwa bezalkoholowe zaczął się w Polsce w okolicach 2018 roku.

Autor Piotr Szypulski
Piotr Szypulski
Dziennikarz AutoŚwiat.pl
Pokaż listę wszystkich publikacji