Unia Europejska do niedawna uważała program zwiększania ilości biopaliw w tradycyjnych paliwach za pozytywną rzecz (do roku 2020 domieszki biopaliw miały wynosić aż 10 %). Fascynacja biopaliwami jednak stopniowo maleje. Jak się bowiem okazuje, biopaliwa prawdopodobnie nie pomagają w walce przeciw zmianom klimatycznym (tak przynajmniej wynika z dokumentu przygotowanego przez laureata Nagrody Nobla Paula Crutzena), natomiast negatywnie wpływają na ceny artykułów spożywczych, prowadzą do likwidacji tradycyjnego rolnictwa i niszczą krajobraz. Na negatywne wpływy biopaliw wskazują także „ekoaktywiści” oraz Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD).

Komisarz UE ds. środowiska naturalnego Stavros Dimas w wywiadzie dla brytyjskiej telewizji BBC powiedział: „Zauważyliśmy, że problemy ze środowiskiem naturalnym oraz problemy społeczne spowodowane przez biopaliwa są większe niż oczekiwaliśmy. Musimy być bardzo ostrożni.” Nie wyjaśniono jednak, czy Unia Europejska rzeczywiście zmieni swoją politykę. Według OECD w branży biopaliw działa zbyt wiele silnych grup lobbingowych, tak więc osiągnięcie jakichkolwiek ograniczeń będzie bardzo trudne.

Źródło: ČT24, Aktuálně.cz